Pametna kuća

U današnjem modernom informatičko-mrežnom tehnološkom dobu nudim stručnu savjetodavnu pomoć implementacije pametnih „wifi“ bežičnih uređaja u vaš dom u svrhu automatizacije i poboljšanja komfora življenja.

„Pametna Kuća“ iako zvuči „Star Trekovski“  i zvuči „skupo“ zapravo u današnje doba više nije niti znanstvena fantastika, niti je skupa niti komplicirana za realizirati, jer se cijene pametnih uređaja kreću od cca +- 150kn po uređaju a ima ih za kupiti i na našem njuškalu i na e-bayu.

Čak i glasovno upravljanje pametnom kućom (kao u Star Treku) više nije znanstvena fantastika uz današnju umjetnu inteligenciju "AI" i košta cca +- 500kn jednokratne investicije.

Testirao sam brojna jeftina tehnološka rješenja današnjice koja rade dobro i pouzdano i sigurno te vam sukladno vašim idejnim željama mogu savjetodavno sugerirati pametne uređaje za vašu potrebu i kako ih implementirati u vaš dom, pomoći oko konfiguracije i edukacije u korištenju istih.

 

Da ne duljimo evo svojevrsni „FAQ“  sa često postavljanim pitanjima koji će razjasniti par stvari:

1. Što je pametna kuća? I što se sve može upravljati?

Pod pametnom kućom ili automatizacijom pametne kuće podrazumijeva se upravljanje kućnih uređaja, aparata i svjetala putem mobitela tj. mobilne aplikacije i upravljanje putem glasovnih komandi bez ikakvih pomoćnih uređaja tipa prekidač, daljinski upravljač ili mobitel sa mobilnom aplikacijom.

Prvo su bili ključevi za vrata, gurtne za rolete, prekidači za svijetla i grijalice isl., zatim su se za neke stvari pojavili daljinski upravljači, da bi pojavom i integracijom pametne elektronike u sve što čovjek mora fizički nekako otključati, povući,  kliknuti, upaliti isl.  pojavilo pametno upravljanje putem današnje suvremene tehnologije wifi mreža, mobilnih aplikacija te glasovnog upravljanja.

Dakle upravljati se može sa svim što se da upaliti i ugasiti, tj. ima nekakav mehanički  prekidač ili tipkalo za postojeće upravljanje, pametno upravljanje se zapravo lako nadograđuje na postojeće stvari u kućanstvu. npr: paliti i gasiti svijetla po kući, prigušiti svjetla u sobi , upaliti kompjuter, upaliti grijalice po kući, dignuti rolete, zatvoriti garažu, zaključati vrata, upaliti kuhalo za vodu, upaliti radio isl...

2. Kako funkcioniraju pametni uređaji u kući?

Svaki pametni uređaj je zapravo „relej“ tj. električni prekidač npr. kao za svijetlo ali čovjek ne mora kliknuti prstom da bi prekinuo prekidač i upalio svijetlo, već funkciju paljenja i gašenja obavlja elektronika kojom čovjek upravlja putem mobitela. Pametni uređaji se naći stavljaju ili umjesto postojećih prekidača ili se nadodaju na postojeće prekidače pa se omogućuje „dvojno upravljanje“ , suvremeno putem mobitela i klasično kao i do sada.

Svaki pametni uređaj se povezuje s vašim kućnim Wifi-om što onda omogućuje da vi s vašim mobitelom putem mobilne aplikacije za upravljanje pametnom kućom upravljate (palite i gasite, postavljate automatske timere) uređajima i kad niste kod kuće, tj. možete biti bilo gdje na kugli zemaljskoj sa vašim mobitelom i upravljati vašim domom s pametnom kućom.

3. Troškovi pametnih uređaja i postavljanja? Što je potrebno?

Sami pametni uređaji su cca +- 100-150kn ovisno o modelu i potrebi upravljanja, a postavljanje ili radite sami ili uz pomoć električara-tehničara što je dodatni trošak, od materijala za postavljanje obično ovisno o modelu potrebno je možda nešto strujnog kabla, utikač, utičnica, žica, alat kliješta i odvijači, skalpel, izolir-traka, lemilica, Unimer, ispitivač struje isl. Za sami rad pametnog uređaja nakraju potrebno je da imate doma struju i wifi Internet.

Osim toga kad se sve to postavi nema nikakvih dodatnih troškova, pretplata, obaveza isl. korištenje je dalje skroz besplatno…

4. Kompatibilnost - Nadogradnja pametnih uređaja u postojeću kuću?

Postoje razne izvedbe rezidencijalnih pametnih uređaja od raznih proizvođača, tako da je kompatibilnost vrlo velika te za većinu slučajeva ima gotovo (ili skoro gotovo) „plug and play“  tehničko rješenje za integraciju u postojeće kućne uređaje.

5. Pouzdanost – Koliko pouzdano to radi?

Kao i sva elektronika u životu, ako ima struje i pouzdan wifi Internet i pouzdan telefon, i pametni uređaji će raditi pouzdano, ajd' od 365 dana može se reći da će par puta trebati klasično uređaje isključiti iz struje da se restartaju, što je zapravo vrlo tolerantno ako par dana bude trzavica…

6. Sigurnost – Koliko je sigurno upravljanje pametnom kućom od provala hakera?

Proizvođači pametnih uređaja prvenstveno misle na sustave sigurnost pa je tako sigurnost u njihovoj domeni, tj. poprilično sigurno, a zapravo po zakonu vjerojatnosti prije da će vam netko obit bravu, razbit prozor i provalit u kuću nego da će neki haker hakirati vašu pametnu kuću…

7. Odgovornost – Tko je odgovoran u slučaju nekakvih kvarova, provala, zapaljenja, hakera isl.?

Vi ste sami odgovorni, pogotovo za propisno postavljanje pametnih uređaja i ožićenja, proizvođači pametnih uređaja stoje iza svoji proizvoda i njihove kvalitete.

---

Ukoliko ste zainteresirani i trebate savjetodavnu pomoć oko implementacije vaše pametne kuće javite mi se putem e-maila: tomek@tomek.com.hr

Tomek

 

Primjeri "Sonoff" Smart Home uređaja s linkovima:

Smart Home Uređaji:

Itead- Sonoff:

https://www.itead.cc/smart-home.html

 

ebay.co.uk

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xsonoff.TRS0&_nkw=sonoff&_sacat=0

 

njuškalo:

https://www.njuskalo.hr/?ctl=search_ads&keywords=sonoff

 

Glasovno upravljanje pametnom kućom:

Amazon Echo Dot 3 gen & Amazon Echo plus 2 gen

dot3plus2

Amazon Echo Dot 2 gen & Google Home Mini

Amazon Echo – Alexa

https://www.njuskalo.hr/?ctl=search_ads&keywords=amazon+echo

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=amazon+echo&_sop=12&_osacat=50587&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1311.R4.TR12.TRC2.A0.H1.TRS0&_nkw=amazon+echo+dot&_sacat=50587

 

Google Home

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=google.home&_sop=12&LH_Auction=1&_osacat=50587&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR12.TRC2.A0.H0.Xgoogle+home.TRS0&_nkw=google+home&_sacat=50587

https://www.njuskalo.hr/?ctl=search_ads&keywords=google+home

 

Tomek

* Tomek.com.hr - 2019. *