Grijanje na Jeftinu struju - Termo peć

Pošto je grijanje ipak poprilična stavka u kućnom budžetu na godišnjoj razini jer se grijemo cca bar 6 mjeseci (10,11,12,1,2,3 mjesec) tako je ova web stranica posvećena upravo tome da malo pojasni grijanje na struju.

Pod terminom grijanje na jeftinu struju podrazumijeva se zapravo maksimalno iskorištavanje niske 50% povoljnije noćne tarife (od 21h do 7h ujutro) vašeg dvotarifnog električnog priključka na kući. Kako je cijena 1 kW struje 1 kn a po niskoj tarifi 50% niža tj 50 lipa po 1 kW, tako se po potrošnji struje kroz nisku tarifu isplati i grijati na tako zvanu "jeftinu struju", te je takva vrsta grijanja kuće zapravo konkurentna cjenovno sa ostalim medijima (drva, plin, lož ulje) uz jedan veliki benefit a to je da struju plaćate na rate mjesečno kroz 12 jednakih rata , pa tako ne predstavlja teret na mjesečnu plaću kao što je kupovanje drva i lož ulja jednokratno, te npr. veliki računi u zimskim mjesecima za plin.

Grijanje na struju općenito ima više prednosti jer je sve uredno i čisto, automatizirano bez kontinuirane svakodnevne potrebe ljudske brige oko grijanja, bez velikih početnih investicija u priključke, dimnjake, dimnjačare, peći, servisiranja peći, rješavanja pepela, spajanja priključaka ili skladištenja drva u prostorije kuće. Grijanje na struju zapravo omogućuje jedan vrlo lagodan i bezbrižan život.

Dvo-Tarifno Brojilo

Osnovni preduvjet je da vaše kućanstvo ima uklopni sat i dvotarifno brojilo - "Bijeli model" HEP-Link , te da nemate "limitatore" tj ograničenja Elektre na potrošnju snage kW "kiloWata" , ili da imate zakupljenu snagu limitatora sa dovoljno kW koliko vam treba za kućanstvo i grijanje. Poželjno je da imate trofazni priključak na kući iako i jednofazni priključak je ok dok god imate dvotarifno brojilo, poželjno je da imate pancir osigurače od 35A ili 63A, da brojilo bude 40A ili 60A te da FID Sklopka bude isto bar 35A ili 40A. Brojilo može biti digitalno ili standardno analogno (slika) ima 2 brojčanika (1,2) koji označavaju potrošnju struje visoke 1 i niske 2 tarife.

brojilo

Termo peć

Termo akumulaciona peć - je ključ grijanja na jeftinu struju tj tarifu, to je zapravo kao sobni zidani kamin ali umjesto drva griju ju električni grijači, a kako se kao i kamin sastoji od šamotnih cigli koje upijaju izračenu toplinu grijaća i tako akumuliraju toplinu dok peć radi, tj grijači imaju struju preko noći dok je period jeftine niske tarife struje tako da se do jutra peć napuni toplinom od grijača i bude vruća, i onda tijekom dana peć ne radi, a cigle polako otpuštaju toplinu i tako griju prostoriju do večeri kada se preko digitalnog timera peć opet uključi i opet grijači griju i pune toplinom šamotne cigle tj peć i tako u krug.

Postoje Jednofazne i Trofazne , jednofazne su 2 kW , 2,5 kW , 3 kW , 3,5 kW , dok trofazne su od 4 kW, 6 kW pa do 10kW , popularni proizvođači su "MK" , "Elind" i "AEG", MK imaju cijevne grijače, dok Elind i AEG imaju žičane grijače koji malo zuje tijekom punjenja tj rada grijača. Naravno nove termo peći su skupe dok se polovne daju naći na njuškalu za malu cijenu, a na njima se skoro pa nema što pokvariti. No nije sve u "kiloWatima" tj snazi grijača, već zapravo je trik u tome da peć ima u sebi što više šamotnih cigli da upije što više topline, te je zapravo poželjno da peć bude što slabija kako bi što manje opterećivala električnu instalaciju kuće, pogotovo ako u kući ima više termo peći. Pa je tako neki optimum jednofazna peć od 3.5kW koja može raditi na jednofazni digitalni timer i ima puno šamotnih cigli u sebi, čak se na njoj može otpojiti jedan od grijača da troši recimo 2330Wata a ima jednako šamotnih cigli pa se tako manje opterećuje električna instalacija, a produljuje vrijeme punjenja, no kako je jeftina tarifa kroz noć od 21h do 7h u trajanju od 10 sati, peć se stigne napuniti do maksimuma. Trofazne termo peći ne mogu raditi na jednofazne digitalne timere, već se može složiti kombinacija sa 3 sklopnika ili jednim trofaznim sklopnikom i jednim timerom da pali i gasi skopnike na fazama od trofazne peći.

Osnovni nedostatak kod proizvođača termo peći i grijanja na jeftinu struju je u tome što su proizvođači dizajnirali da grijači i ventilator u peći rade na jednu utičnicu, te je za grijanje an jeftinu struju potrebno napraviti malu jednostavnu preinaku na termo peći da se grijači napajaju posebno na utičnicu a ventilator također posebno na drugu utičnicu, te se tako dobije sistem da ventilator uvijek može raditi i temperirati sobu paliti se i gasiti putem temperaturnog osjetnika te da posebno grijači na drugoj utičnici budu spojeni na digitalni timer koji im pušta struju samo navečer za vrijeme jeftine tarife.

Informativni primjer ekonomske odokativne računice za npr jednu 3,5kW jednofaznu termo peć: ako radi bez timera kako je tvornički predviđena potrošit će mjesečno cca 500 kn struje, dok ako radi sa timerom po jeftinoj struji potrošit će 50% manje tj cca 250 kn mjesečno, što je 250 kn mjesečne uštede, pa kroz sezonu grijanja od 6 mjeseci to je godišnja ušteda od cca 1500 kn po 1 peći, pa ako imate 2-3 peći ušteda je jako velika od cca 4500kn godišnje.

Informativno za grijanje kuće sa recimo 3 prerađene termo peći na mjesečnoj razini npr sa svim električnim trošilima (svjetla, TV, komp, električni bojler isl) može se očekivati električna rata od cca 850kn, od toga su recimo 250 kn ostala trošila, a na samo grijanje tako otpada cca 600kn. Pa tako u 6 mjeseci sezonskog grijanja potrošit će te cca 5000kn za struju.

pec

Digitalni Timer

Digitalni Timer je vrlo praktična stvar za kontroliranje kućnih uređaja tj. termo peći, da pali i gasi struju za termo peć kako se programira u određeno vrijeme, tj svaki dan u periodu od 21 h do 7 h ujutro dok traje jeftina niska tarifa. Timeri su monofazni i obično su snage do 3500W = 16A*220V (ili slabiji modeli do 2000W (10A) koje bolje izbjegavati zapravo), mogu paliti i gasiti automatski npr. bojler, radijator, radio, kompjuter , lampice na boru i slično. Dugoročno gledano pametno je ne opterećivati timer sa maksimalnih 3500W već do 2500-3000Wata zbog isključenja tj otklapanja unutarnjeg "releja" u trenutku prolaska struje kroz relej. Također osim digitalnih postoje analogni timeri, a razlika je samo u tipu programiranja i ti što digitalni imaju bateriju, pa u slučaju nestanka struje ne gube programirani zadani program paljenja i gašenja.

tajmer

Digitalni Termometar

Digitalni Termometar - Za nekoga tko voli pratiti temperaturu i vlagu po prostorijama kuće zgodna a jeftina stvarčica, pogotovo su super vremenske stanice sa dodatnim vanjskim osjetnikom, pa mjere temp. i vlagu vani i unutra i tlak i prognoziraju vrijeme , i plimu i oseku, zalazak sunca i svitanje isl.

termometar

Za bilo kakva pitanja ili pomoć vezanu uz teme na web stranici slobodno me kontaktirajte putem
e-maila: tomek@tomek.com.hr

Tomek

* Tomek.com.hr - 2019. *